Lion Heart Foundation
  

GEZONDHEIDSZORG

Binnen de gezondheidszorg heeft de Lion Heart Foundation verschillende projecten begeleid. Een afgerond project wordt, geheel passend in de Lion Heart-ambitie zich overbodig te maken, overgedragen aan het lokale management. Scroll naar beneden voor afgeronde projecten.

Sinds 2010 richten onze werkzaamheden zich op het rurale Yele, in het midden van het land. Daar hebben wij steen voor steen het Lion Heart Medical Centre gebouwd. Het ziekenhuis heeft 50 bedden, een operatiekamer, een kraamafdeling, een klein laboratorium en een röntgenafdeling. De kliniek biedt onder normale omstandigheden betaalbare gezondheidszorg van hoge kwaliteit in een regio met ongeveer 53.000 mensen.

 

 

 

 

 

 

Een van de huidige speerpunten van het ziekenhuis, naast het verlenen van reguliere zorg, is het terugdringen van moeder- en kindersterfte.
 

Terugdringen moeder- en kindersterfte
Sierra Leone heeft één van de hoogste percentages moeder- en kindersterfte in de wereld. Reden hiervoor is gebrek aan goede medische zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap en onvoldoende kennis bij de (vaak jonge) moeders. Bijkomende problemen zijn slechte hygiëne, door weinig of geen sanitaire voorzieningen en gebrek aan schoon drinkwater.

Binnen de gezondheidszorg legt de Lion Heart Foundation sinds 2013 de hoogste prioriteit bij het terugdringen van de moeder- en kindersterfte in Yele en de omgeving van het Gbonkolenken Chiefdom in Tonkolili, één van de vijf armste districten in Sierra Leone. Een regio met ongeveer 53.000 mensen, waarvan meer dan de helft jongeren.

Doelstelling van het project is het terugdringen van moeder- en kindersterfte, en tienerzwangerschappen in het bijzonder. Dit willen wij bereiken door goede en toegankelijke medische zorg. Daarnaast willen wij bijdragen aan de groei in kennis rondom (het voorkomen van) zwangerschappen en veilige seks.

 

Lion Heart Medical Centre in Yele
In 2010 is Lion Heart begonnen met de bouw van het Lion Heart Medical Centre, om goede gezondheidszorg te kunnen bieden aan de bevolking van het Chiefdom Gbonkolenken, waar Yele de hoofdstad van is. De kliniek in Yele staat naast de palmoliefabriek van Nedoil.

In eerste instantie fungeerde de kliniek als een eerste hulp post voor de werknemers van Nedoil. In september 2011 heeft het zijn deuren geopend voor de rest van de bevolking, in het begin als polikliniek en als hospitaal voor kinderen onder de 5 jaar. Er was toen slechts een minimale personeelsbezetting. In 2012 is een start gemaakt met het opleiden van lokale verpleegkundigen. Goed opgeleid lokaal personeel is (letterlijk) van belang voor heldere communicatie met lokale patiënten. Bovendien past de opleiding binnen de doelstelling van Lion Heart om de gemeenschap de kans te geven een eigen toekomst te bouwen.

Ook is in 2012 de bouw van een verpleegafdeling, een operatiekamer en een aparte röntgenafdeling voltooid. In 2013 is aan het geheel een grote kraamafdeling toegevoegd. Het ziekenhuis beschikt nu over vier gebouwen. In het eerste gebouw huist de polikliniek, twee onderzoekskamer, een klein laboratorium, een operatiekamer, uitslaapkamer en apotheek. Het tweede gebouw bestaat uit een verpleegafdeling (32 bedden) en een röntgenkamer. In het derde gebouw bevindt zich de kraamafdeling en tot slot is er een gebouw voor opslag van medicijnen. In 2016 zijn we gestart met de bouw van een permanente isolatieafdeling. 
 

Ebola 
In 2014 werd Sierra Leone opgeschrikt door een Ebola-uitbraak. Het dodelijke virus woedde met ontzagwekkende snelheid door het land en bereikte ook het Lion Heart Medical Centre. De uitbraak had desastreuze gevolgen. Onze artsen werden gerepatrieerd en vier lokale verpleegkundigen zijn overleden. Dankzij de steun van de Nederlandse overheid en vele andere sponsoren kon het ziekenhuis al snel haar deuren weer openen. De artsen en hun team stonden voor een zware taak: Ebola bestrijden en reguliere gezondheidszorg verlenen. In maart 2016 is Sierra Leone Ebola-vrij verklaard. 

Kijk hier naar een reportage van de EO over ons werk in Sierra Leone gedurende de Ebola uitbraak.

Een indrukwekkende fotoreportage uit de National Geographic over Ebola in Sierra Leone kunt u hier vinden en voor een verslag in The Lancet over de "Hidden tol" van Ebola kijkt u hier

AFGEROND EN OVERGEDRAGEN

Magbenteh ziekenhuis 
Het ziekenhuis begon in 2004 als een polikliniek, met op hetzelfde terrein een klein gebouw voor de opvang van zwaar ondervoede en zieke kinderen. De officiële opening van het nieuwe ziekenhuis had plaats op 27 januari 2006 door de president van Sierra Leone. Door gebrek aan financiële middelen en geschoold medisch personeel werd het ziekenhuis met onmiddelijke sluiting bedreigd. De Lion Heart Foundation heeft het Magbenteh ziekenhuis (voluit: Magbenteh Community Hospital (MCH)) daarom in april 2006 geadopteerd. Inmiddels is het ziekenhuis uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis samen met het het medisch voedingscentrum, met in totaal 195 bedden. Het MCH heeft naast een polikliniek en andere opnameafdelingen onder meer een kraamafdeling, een laboratorium, een röntgen- en echokamer, een apotheek, een fysiotherapieruimte en twee operatiekamers.

In 2010 is het Magbenteh Ziekenhuis verzelfstandigd en heeft Lion Heart haar werkzaamheden verlegd naar het Lion heart Medical Centre in Yele. Voor meer informatie over het Magbenteh Communitiy Hospital verwijzen wij u naar hun "Newsletter".
 

Bai Bureh ziekenhuis in Lungi
Het Bai Bureh Memorial Hospital (BBH) ligt op het Lungi schiereiland op ca. 10 kilometer van de internationale luchthaven Lungi Airport. Het ziekenhuis telt 50 bedden. 

Het ziekenhuis was in 2006 in zeer slechte staat. Lion Heart heeft destijds bijgedragen aan het verbeteren van de gebouwen, medische faciliteiten en het onderhoud van het ziekenhuis. Zo heeft Jan Meijer, één van de trouwe vrijwilligers van Lion Heart, alle sanitaire voorzieningen van Bai Bureh aangepakt en van nieuwe tegels, wasbakken en toiletten voorzien.