Lion Heart Foundation
  

OVERIGE PROJECTEN

De Lion Heart Foundation heeft in Yele enkele economische projecten opgezet. Met als insteek dat als deze bedrijven winstgevend zijn, de projecten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs daarmee gefinancierd kunnen worden. De economische activiteiten zijn:

Palmoliefabriek
In het gebied rondom Yele leven veel boeren met kleine oliepalmplantages. Tijdens de oorlog zijn veel van deze plantages vernietigd. Hierdoor kon alleen op zeer kleine schaal olie worden geproduceerd. Om de lokale boeren een inkomen en werkgelegenheid te bieden heeft de Lion Heart Foundation een palmoliefabriek in Yele gebouwd. De fabriek is operationeel sinds mei 2008 en heeft een capaciteit van ca. 3 ton fruit per uur. Per dag kan maximaal ca. 5 - 6 ton olie worden geproduceerd. De fabriek biedt directe werkgelegenheid aan 40 medewerkers.

Passend in de ambitie zichzelf overbodig te maken heeft Lion Heart in 2013 de fabriek overgedragen aan Natural Habitats, een bedrijf dat zich richt op duurzame productie van organische producten. Natural Habitats heeft de kennis en ervaring om de fabriek en het productieproces naar een hoger niveau te tillen.

zie fotoarchief

 

Waterkrachtcentrale

Langs Yele stroomt de rivier de Teye, waar een waterkrachtcentrale stond die in de oorlog volledig is verwoest. Sindsdien waren de bewoners afhankelijk van dure en milieuonvriendelijke generatoren. Doel van Lion Heart was om de centrale te herstellen en het elektriciteitsnetwerk te renoveren om zo het dorp en de directe omgeving van elektriciteit te kunnen voorzien. Met hard werken en veel geduld is de waterkrachtcentrale hersteld en in de loop van 2012 in gebruik genomen.

De waterkrachtcentrale bestaat uit twee turbines en een generator die 250 KwH stroom kan produceren. Echter, de hoeveelheid stroom die daadwerkelijk opgewekt wordt hangt sterk af van het waterpeil van de rivier. Het waterpeil van de rivier is daarnaast weer sterk afhankelijk van de weersomstandigheden in Sierra Leone. Deze onzekere waterbeheersing maakt het, ondanks alle inspanningen, moeilijk structureel stroom te genereren.

De vurige wens om op duurzame wijze energie uit water te produceren is nog altijd aanwezig. Echter hebben wij onze verwachtingen en tijdsplan, mede door de Ebola-epidemie, moeten aanpassen. Het jaar 2016 staat dan ook in het teken van plannen maken en fondsen werven voor reparaties en het aanpassen van de loop van de rivier, zodat de waterinlaat beter beheersbaar is.